Gyakori kérdések

Mit jelent az, hogy Magyarország első lakóingatlan alapja?

Magyarországon az első olyan ingatlanbefektetési alap, melynek portfóliója döntően/túlnyomó részben lakóingatlanokat tartalmaz. Az Alapkezelő az ingatlanok kiválasztásánál a hozamtermelő és értéknövelő potenciállal rendelkező, elsősorban lakóingatlanokat részesíti előnyben.

Hogyan részesedhet a hozamából?

A Duna House Magyar Lakás Ingatlanalap hozamából úgy részesülhet, hogy vásárol befektetési jegyekből. A befektetési alap nem fizet hozamot, minden megtermelt hozam a befektetési alap vagyonát, ezáltal a befektetési jegyek értékének növekedését szolgálja. Úgy veheti ki nyereségét, ha a megvásárolt befektetési jegyek egy részét visszaváltja.

Mit jelent az, hogy nyilvános, nyíltvégű, határozatlan idejű az alap? 

Az alap befektetési jegye bárki által jegyezhető, bármikor visszavásárolható, a befektetési alap működése határozatlan időre szól, futamidő nélküli.

Mennyiért és milyen feltételekkel vásárolható egy befektetési jegy?

A befektetési jegy névértéke 10.000 Ft. Vásárlásnál a T+6 napon érvényes árfolyamon vásárolható. A vásárlás online is lebonyolítható. 

Hol tudok befektetési jegyet vásárolni?

A befektetési jegynek jelenleg három forgalmazója van:

Concorde Értékpapír Zrt., Székhelye: 1123 Budapest, Alkotás u. 50.

Random Capital Zrt., Székhelye: 1053 Budapest, Szép u. 2., melynek honlapján online nyithat ingyenes számlát és jegyezhet befektetési jegyet

MKB Bank Zrt., Székhelye: 1056 Budapest, Váci u. 38.

Van-e költsége a befektetési jegyek vásárlásának?

Igen, a forgalmazók által felszámítható maximális jutalék mértéke: 2 %. A részletekről kérjük, hogy tájékozódjon az adott forgalmazó honlapján.

Mennyi időre érdemes befektetni?

A Duna House Magyar Lakás Ingatlanalap hosszabb távú befektetésnek ajánljuk, igaz bármikor visszaváltható, viszont ennek az első két évben 3%-os jutaléka van. Két év elteltével a befektetési jegy visszaváltásakor büntetőjutalék nincs. Öt évet követően, ha TBSZ (Tartós betéti számla) számlán helyezi el a befektetését, akkor adómentesen juthat hozzá a hozamhoz is.

Van-e tőkegarancia?

Nincs, hasonlóan ahhoz az esethez, ha saját tulajdonú ingatlana értékében következne be romlás a lakáspiaci változásoknak köszönhetően. Ezért az Alapkezelő nagy hangsúlyt fektet arra, hogy hozamtermelő és értéknövelő potenciállal rendelkező lakóingatlanokat vásároljon meg.


Van-e hozamgarancia? 

Nincs. A Duna House Magyar Lakás Ingatlanalap indulása óta megközelítőleg 11% és az első éves működési évében 9,2% realizált tőkearányos eredményt ért el, amely önmagáért beszél, viszont a múltbeli teljesítmény nem garancia a jövőbeli hozamra.


Hogyan tudom realizálni a hozamot?

A Duna House Magyar Lakás Ingatlanalap hozamot nem fizet ki, a befektetési jegyek értéke  - az elért eredmények ütemében - alakul, ezért a befektetési jegyek - részleges - visszaváltásával tudja realizálni a hozamot. A befektetési jegyek visszaváltása a T+56 munkanapon érvényes árfolyamon kerül elszámolásra, majd a következő munkanapon napon kifizetésre. 

Hogyan, miből termeli a hozamot az alap?

A megvásárolt lakóingatlanok bérbeadásból, valamint az ingatlanok felújításából, megvásárlását követően elért értéknövekedésből vagy akár ingatlanok adás-vételéből. Az ingatlan portfóliót képező lakóingatlanok több mint 90%-a bérbe van adva, a többi ingatlan előkészületi munkálatok alatt áll.


Mit jelent az, hogy transzparens a portfolió?

A lakasalap.hu oldalon mindenki számára elérhető információkat (ingatlan címe, mérete, fotók, aktuális értékbecslés értéke) talál a portfólióban szereplő, frekventált helyen található ingatlanokról. Az ingatlanok értékbecslése 3 havonta kerül felülvizsgálatra és a lakasalap.hu oldalon heti rendszerességgel a változások publikálása is megtörténik.

Hol találhatok aktuális hozaminformációkat?

A BAMOSZ oldalán: http://www.bamosz.hu/alapoldal?isin=HU0000718788

Kik a befektetési alap kezelői, illetve a működéséért felelős egyéb szervezetek, cégek?

A befektetési alapkezelő neve: Impact Asset Management Alapkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság (székhelye: 1016 Budapest, Gellérthegy u. 17., cégjegyzékszám: 01-10-048353)

A letétkezelő neve: ERSTE BANK HUNGARY Zrt. (székhelye: 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., cégjegyzékszám: 01-10-041054)

Az ingatlanértékelő neve: QUADRIGA Familia Kereskedelmi, Szolgáltató és Ingatlanforgalmazó Kft. (székhelye: 1112 Budapest, Kapolcs u. 16., cégjegyzékszám: 01-09-176014)

A könyvvizsgáló neve: BDO Magyarország Könyvvizsgáló Kft. (székhelye: 1103 Budapest, Kőér u. 2/A C. épület, cégjegyzékszám: 01-09-867785, MKVK nyilvántartási szám: 002387

Eljáró könyvvizsgáló neve: Jasper Zsuzsanna

Az Alapkezelő felügyeleti szerve a Magyar Nemzeti Bank.

A befektetési szolgáltatókon keresztül megvásárolt befektetésre vonatkozik a BEVA (Befektetővédelmi Alap) biztosítása, melynek maximális összeghatára 100.000,-EUR/értékpapírszámla.