Gyakori kérdések

Mit jelent az, hogy Magyarország első lakóingatlan alapja?

Magyarországon az első olyan ingatlanbefektetési alap, melynek portfóliója döntően/túlnyomó részben lakóingatlanokat tartalmaz. Az Alapkezelő az ingatlanok kiválasztásánál a hozamtermelő és értéknövelő potenciállal rendelkező, elsősorban lakóingatlanokat részesíti előnyben.

Hogyan részesedhet a hozamából?

A Duna House Magyar Lakás Ingatlanalap hozamából úgy részesülhet, hogy vásárol befektetési jegyekből. A befektetési alap nem fizet hozamot, minden megtermelt hozam a befektetési alap vagyonát, ezáltal a befektetési jegyek értékének növekedését szolgálja. Úgy veheti ki nyereségét, ha a megvásárolt befektetési jegyek egy részét visszaváltja.

Mit jelent az, hogy nyilvános, nyíltvégű, határozatlan idejű az alap? 

Az alap befektetési jegye bárki által jegyezhető, bármikor visszavásárolható, a befektetési alap működése határozatlan időre szól, futamidő nélküli.

Mennyiért és milyen feltételekkel vásárolható egy befektetési jegy?

Az "A" és "B" sorozatú befektetési jegyek névértéke 10.000 Ft, az "I" sorozatú befektetési jegyek névértéke 100.000.000,-Ft. Vásárlásnál a T+6 napon érvényes árfolyamon vásárolható. A vásárlás online is lebonyolítható. 

Hol tudok befektetési jegyet vásárolni?

A befektetési jegynek jelenleg négy forgalmazója van:

Concorde Értékpapír Zrt., Székhelye: 1123 Budapest, Alkotás u. 50.

Random Capital Zrt., Székhelye: 1053 Budapest, Szép u. 2., melynek honlapján online nyithat ingyenes számlát és jegyezhet befektetési jegyet

MKB Bank Zrt., Székhelye: 1056 Budapest, Váci u. 38.

SPB Befektetési Zártkörűen Működő Részvénytársaság, Székhelye: 1051 Budapest, Vörösmarty tér 7-8. 3. em.

Van-e költsége a befektetési jegyek vásárlásának?

Igen, a forgalmazók által felszámítható maximális jutalék mértéke: 2 %. A részletekről kérjük, hogy tájékozódjon az adott forgalmazó honlapján.

Mennyi időre érdemes befektetni?

A Duna House Magyar Lakás Ingatlanalap hosszabb távú befektetésnek ajánljuk, igaz bármikor visszaváltható, viszont ennek az első két évben 3%-os jutaléka van. Két év elteltével a befektetési jegy visszaváltásakor büntetőjutalék nincs. Öt évet követően, ha TBSZ (Tartós betéti számla) számlán helyezi el a befektetését, akkor adómentesen juthat hozzá a hozamhoz is.

Van-e tőkegarancia?

Nincs, hasonlóan ahhoz az esethez, ha saját tulajdonú ingatlana értékében következne be romlás a lakáspiaci változásoknak köszönhetően. Ezért az Alapkezelő nagy hangsúlyt fektet arra, hogy hozamtermelő és értéknövelő potenciállal rendelkező lakóingatlanokat vásároljon meg.


Van-e hozamgarancia? 

Nincs. A Duna House Magyar Lakás Ingatlanalap indulása óta megközelítőleg 11% és az első éves működési évében 9,2% realizált tőkearányos eredményt ért el, amely önmagáért beszél, viszont a múltbeli teljesítmény nem garancia a jövőbeli hozamra.


Hogyan tudom realizálni a hozamot?

A Duna House Magyar Lakás Ingatlanalap hozamot nem fizet ki, a befektetési jegyek értéke  - az elért eredmények ütemében - alakul, ezért a befektetési jegyek - részleges - visszaváltásával tudja realizálni a hozamot. Az "A" sorozatú befektetési jegyek visszaváltása a T+56 munkanapon érvényes árfolyamon kerül elszámolásra, majd a következő munkanapon napon kifizetésre. A "B" és "I" sorozatú befektetési jegyek visszaváltása a T+180 naptári napon érvényes árfolyamon kerül elszámolásra, majd a következő munkanapon napon kifizetésre.

Hogyan, miből termeli a hozamot az alap?

A megvásárolt lakóingatlanok bérbeadásból, valamint az ingatlanok felújításából, megvásárlását követően elért értéknövekedésből vagy akár ingatlanok adás-vételéből. Az ingatlan portfóliót képező lakóingatlanok több mint 90%-a bérbe van adva, a többi ingatlan előkészületi munkálatok alatt áll.


Mit jelent az, hogy transzparens a portfolió?

A lakasalap.hu oldalon mindenki számára elérhető információkat (ingatlan címe, mérete, fotók, aktuális értékbecslés értéke) talál a portfólióban szereplő, frekventált helyen található ingatlanokról. Az ingatlanok értékbecslése 3 havonta kerül felülvizsgálatra és a lakasalap.hu oldalon heti rendszerességgel a változások publikálása is megtörténik.

Hol találhatok aktuális hozaminformációkat?

A BAMOSZ oldalán: https://www.bamosz.hu/alapoldal?isin=HU0000718788

Kik a befektetési alap kezelői, illetve a működéséért felelős egyéb szervezetek, cégek?

A befektetési alapkezelő neve: Impact Asset Management Alapkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság (székhelye: 1016 Budapest, Gellérthegy u. 17., cégjegyzékszám: 01-10-048353)

A letétkezelő neve: MKB BANK Nyrt. (székhelye: 1056 Budapest, Váci u.38., cégjegyzékszáma: Cg. 01-10-040952)

Az ingatlanértékelő neve: QUADRIGA Familia Kereskedelmi, Szolgáltató és Ingatlanforgalmazó Kft. (székhelye: 1112 Budapest, Kapolcs u. 16., cégjegyzékszám: 01-09-176014)

A könyvvizsgáló neve: BDO Magyarország Könyvvizsgáló Kft. (székhelye: 1103 Budapest, Kőér u. 2/A C. épület, cégjegyzékszám: 01-09-867785, MKVK nyilvántartási szám: 002387

Az Alapkezelő felügyeleti szerve a Magyar Nemzeti Bank.

A befektetési szolgáltatókon keresztül megvásárolt befektetésre vonatkozik a BEVA (Befektetővédelmi Alap) biztosítása, melynek maximális összeghatára 100.000,-EUR/értékpapírszámla.